Symptomen

 • U hebt een nieuwe computer aangeschaft. De verkoper heeft aangegeven dat Microsoft Office (2007) is geïnstalleerd. Toch verloopt het starten van een van de Office-programma’s anders dan u gewend bent. U ziet een venster dat er aan de bovenkant als volgt uitziet:

Remedie

 1. Controleer allereerst of het juist is dat u een pc met een evaluatieversie hebt besteld en (belangrijker nog) hebt betaald. Of hebt u toch betaald voor een pc met een volledige versie. In dat geval gaat u terug naar de winkel.
 2. Hebt u inderdaad een pc met evaluatieversie aangeschaft, maak er dan goed gebruik van. We gaan er in het kader van dit artikel even vanuit dat het geld u niet op de rug groeit: u hebt immers net een nieuwe, dure computer gekocht. Als eerbaar burger hebt u echter het recht de proefversie die door Microsoft is aangeboden, optimaal te benutten. Dit doet u als volgt.
 • Zorg dat u geen verbinding met het internet hebt voordat u verder gaat.
 • Klik in het onderste deel van het venster op de knop met het rode kruisje:

 • Het Office-programma dat u wilt starten laat het volgende dialoogvenster zien:

In dit venster wordt aangegeven dat u het programma nog een beperkt aantal keer kunt starten. Dit aantal begint met 25 en elke keer dat u een Office-programma start, gaat er een vanaf.

 • Open twee of drie documenten en typ er een willekeurige tekst in. Sla de documenten niet op. Op deze manier zorgt u ervoor dat u het Office-programma niet per ongeluk sluit: u krijgt immers minimaal twee of drie keer de vraag of u het document wilt opslaan. U kiest dan voor Annuleren om te voorkomen dat het Office-programma wordt afgesloten en u één startpositie verspeelt.

Hebt u Microsoft Office al een of meer keer gestart, dan verschijnt bij een volgende start het onderstaande dialoogvenster:

Het venster is in werkelijkheid iets hoger, maar de inhoud blijft dezelfde: Microsoft vraagt u of u beschikt over een legale, nog installeerbare versie van Office beschikt.

 • Er verschijnt weer een volgend dialoogvenster waarin wordt aangekondigd hoe vaak u nog een Microsoft Office-programma kunt starten. Ga weer te werk zoals hierboven omschreven.

Op deze manier kunt u uw Office-evaluatieversie gedurende enige tijd op een legale manier gebruiken. Is de teller gedaald van 25 naar 3, 2 of 1, neem dan geen risico. Wie het onderste uit de kan wil, krijgt het deksel op zijn neus. Start u weer een Office –programma, en verschijnt het als eerste in dit artikel afgebeelde venster, klik dan op de knop:

Start het Office-programma met de vraag of u de productsleutel wilt opgeven, en u merkt dat u nog maar een zeer beperkt aantal startmogelijkheden hebt, klik dan op OK als gevraagd wordt: Wilt u nu een productcode opgeven?

In beide gevallen krijgt u de gelegenheid een productcode op te geven.

 1. Zoek de productcode van uw Office-pakket op. Deze vindt u op een sticker aan de binnenzijde van de cd-hoes.
 2. Typ de productcode in het daarvoor bestemde tekstvak en klik op Doorgaan.
 3. Doorloop het installatieproces.
 4. Klik op Sluiten om het laatste dialoogvenster af te sluiten.

Tips

Werkt u met de evaluatieversie van Office, en heeft uw computer geen verbinding met internet, dan kan het volgende venster verschijnen:

Dit venster meldt dat Mirosoft wil controleren of er al een bijgewerkte versie van Office is geïnstalleerd. Hiertoe moet ofwel een ActiveX-besturingselement geïnstalleerd worden, of u moet de Office-versie van uw computer verwijderen en de proefversie van Office via www.office.com installeren. Klik op Accepteren of surf naar de Office-website om de gratis proefversie te activeren.