Symptomen

  • U werkt met een aantal collega’s die het liefst gelijktijdig lees- en schrijftoegang tot een gemeenschappelijke Excel-map willen hebben.
  • Gebruikers krijgen bij het openen regelmatig een melding dat het bestand door iemand anders in gebruik is:

Het dilemma daarbij is dat beide gebruikers ‘hun ding moeten kunnen doen’, maar dat Excel dit niet toestaat.

Remedie

  1. Klik in het lint van Excel 2010 op de tab Controleren.
  2. Klik in de groep Wijzigingen op Werkmap delen:

Excel toont het dialoogvenster Werkmap delen.

  1. Klik op de tab van het tabblad Bewerken.
  2. Zet een vinkje in het selectievakje Gelijktijdige bewerking door meerdere gebruikers toestaan:

  1. Klik op de tab van het tabblad Geavanceerd.
  2. Bekijk alle opties voor het bijhouden en bijwerken van wijzigingen en breng wijzigingen aan daar waar u denkt dat dit in uw specifieke situatie noodzakelijk is. Schenk daarbij met name aandacht aan Wijzigingen bijwerken. U kunt:
    De wijzigingen pas bijwerken als u het bestand opslaat. Dit is de standaardinstelling. Werkt u uren aan de werkmap, dan ziet u dus niet wat uw collega’s in die tijd doen.
    Wijzigingen regelmatig (om de x minuten) opslaan. Dit is een beetje een verwarrende optie, want van opslaan is alleen sprake als u daarna de eerste optie kiest (Wijzigingen opslaan en wijzigingen van andere gebruikers weergeven).
    Kiest u echter voor het tweede keuzerondje (Alleen wijzigingen van andere gebruikers weergeven), dan worden uw wijzigingen niet opgeslagen.
  3. Klik op OK.
  4. Sla het bestand op als gedeelde werkmap: Klik op de tab Bestand en kies Opslaan.

Andere versies

Kies in Excel 2000, 2002 (XP) en 2003 de optie Extra, Werkmap delen. De opties in het dialoogvenster dat verschijnt verschillen niet van die in Excel 2007 of 2010.

Voor Excel 2007 kunt u de instructies onder Remedie gebruiken, alleen moet voor de tab Bestand de ronde Office-knop gebruikt worden.

Tips

Een aantal functies van Excel kunt u niet gebruiken als u met een gedeeld bestand werkt.