Symptomen

 • De gebruiker wil video toevoegen aan een Word of Excel bestand.
 • De gebruiker wil een videobestand opnemen in een PowerPoint presentatie.
 • Video mailen lukt niet, wat nu?

Remedie

Om een videoclip toe te voegen aan een Word of Excel 2007 of 2010 bestand gaat u als volgt te werk. De video verschijnt als pictogram in het document en kan worden afgespeeld door hierop te dubbelklikken.

 1. Ga naar het tabblad Invoegen en kies in de groep Tekst de knop Object.
 2. Selecteer het tabblad Bestand gebruiken.
 3. Klik op de knop Bladeren.
 4. Selecteer het videobestand en kies Openen.
 5. Vink de optie Als pictogram weergeven aan en klik op OK.

Om een videoclip in een Word document te bekijken:

 1. Open het document.
 2. Dubbelklik op het pictogram met de bestandsnaam eronder.
 3. Als de vraag verschijnt “Wilt u dit bestand openen” klikt u op Openen.

De videoclip wordt met de standaard videosoftware afgespeeld, dat zal vrijwel altijd Windows Media Player zijn.

Verdieping

Sommige gebruikers willen een video in een document opnemen om de beveiligingsinstellingen van hun internet provider of werkgever te omzeilen. Het mailen van een videobestand lukt dan niet, omdat de bijlage als onveilig wordt beschouwd en geblokkeerd wordt. De hierboven genoemde stappen zijn een noodoplossing, omdat u een Office document ‘misbruikt’ voor het vervoeren van een videobestand. Het kan voor de ontvanger minder duidelijk zijn hoe het videobestand gestart moet worden. Ook het opslaan ervan kan problematisch zijn. Er is geen optie voor het opslaan van het videobestand op schijf. Gebruik de volgende truc om toch te proberen het videobestand uit het document te halen:

 1. Rechtsklik op het pictogram en kies Kopiëren.
 2. Ga naar de gewenste map in de Windows Verkenner, rechtsklik op een leeg deel in deze map en kies Plakken. Het videobestand wordt nu in de map aangemaakt.

Gebruik bij voorkeur geen Office document om alleen een videobestand aan een ander te sturen. Probeer het videobestand zelf (.mp4, .mov, .wmv etcetera) te mailen via Outlook. Als dat niet lukt, zet het dan op een gedeelde schijfruimte zoals DropBox of SkyDrive.

Het gebruik van video in PowerPoint is een stuk logischer dan in een Word of Excel document. In PowerPoint kunt u de video in een presentatie gebruiken, er een startbeeld van zien en de video automatisch of na een muisklik af laten spelen. Zo voegt u een videoclip in een dia in:

 1. Ga naar het tabblad Invoegen en kies in de groep Media op de pijlknop van de knop Video.
 2. Kies dan Video uit bestand.
 3. Selecteer de videoclip en kies Invoegen.
 4. Positioneer en schaal de videoclip. Een eerste beeldje ervan is zichtbaar in de presentatie.
 5. Gebruik het tabblad Afspelen om wijzigingen in de video aan te brengen als u PowerPoint 2010 gebruikt. U kunt bijvoorbeeld in- en uitfaden en de video bijknippen. Geef bij de optie Starten aan of u de video direct na het verschijnen van de dia wilt laten starten, of met een muisklik.

Andere versies

In Word en Excel 2000-2003 gebruikt u dezelfde werkwijze, alleen start u het dialoogvenster Object via het menu Invoegen, Object. Gebruik ook hier het tabblad Bestand gebruiken. In PowerPoint gebruikt u Invoegen, Films en geluiden, Film uit bestand.

Tips

 • Gebruik bij voorkeur geen Office document om alleen een videobestand aan een ander te sturen. Probeer het videobestand zelf (.mp4, .mov, .wmv etcetera) te mailen via Outlook. Als dat niet lukt, zet het dan op een gedeelde schijfruimte zoals DropBox of SkyDrive.
 • Als u een Word document met een video erin wilt versturen, controleer dan vooraf de grootte. Door het opnemen van het videobestand wordt het Word document erg groot en kan de maximale grootte van bijlagen in bijvoorbeeld Outlook worden overschreden.
 • Wanneer de video bij u wel speelt en bij de ontvanger niet, kan het zijn dat deze niet de juiste codec (video decodeersoftware) geïnstalleerd heeft.
 • Wanneer van het document een PDF bestand gemaakt wordt zal de video waarschijnlijk niet worden meegenomen. Dat is wel mogelijk via een invoegtoepassing van Adobe Acrobat. Hierbij krijgt u in Office een knop in het lint te zien waarmee u een video invoegt in een document.

Zie ook

YouTube-video invoegen in PowerPoint.
Documenten delen via SkyDrive.